Lang utdannelse er ikke nødvendigvis høy kompetanse!

– Årevis med studier er ikke den eneste veien

Samfunnet stiller for høye forventninger til hvor mange år unge skal studere. Det mener 3 av 4 nordmenn i en ny undersøkelse fra NHO.

Behovet for fagarbeidere i årene fremover er stort. Illustrasjonsfoto: Worldskills Norway.

1. mars går søknadsfristen ut for videregående skole. 72 prosent av nordmenn mener samfunnet stiller for høye forventninger til ungdommen når det gjelder utdanning, yrkesvalg og hvor mange år de skal studere. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for NHO.

– Vi må ikke la alle unge tro at årevis med studier er den eneste veien til et godt liv, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Behovet for fagarbeidere i årene fremover er stort. Fag- og svennebrev er de meste etterspurte utdanningen fra NHOs bedrifter de neste 5 årene, viser NHOs kompetansebarometer for 2015.

I tillegg viser tall fra SSB at vi i 2025 kan mangle så mye som 30 000 fagarbeidere, bare innenfor bygg og anlegg. Men er de unge og foreldre godt nok orienterte om mulighetene ved å velge yrkesfag?

Foreldrenes rolle

Foreldre er viktige samtalepartnere for barna når de skal velge videregående utdanning. NHOs undersøkelse viser:

  • 9 av 10 foreldre sier de kommer til å rådgi sitt barn i en studie- og karriereplan.
  • 2 av 3 foreldre med barn i ungdomsskolen opplever at barna vektlegger deres studie- og karriereråd.
  • 8 av 10 nordmenn svarer at de oppfatter yrkesfag som en attraktiv karrierevei.

Likevel er det i dag altfor få ungdom som velger denne veien, sett opp mot hvor mye yrkesutdannet arbeidskraft samfunnet trenger i årene fremover.

– Foreldre som mener yrkesfaglig utdanning ikke passer for barna deres, tar ofte feil. Hovedproblemet er mangel på kunnskap om de mulighetene yrkesfag gir, skriver daglig leder i Kronprinsparets fond Solfrid Flateby i en kronikk til NRK Ytring.

Mange muligheter

Yrkesfag åpner nemlig for ca. 170 ulike yrker.

  • Men 7 av 10 mødre vet ikke at det finnes over 150 yrker å velge mellom. Slår man foreldrene sammen, er det 6 av 10 som ikke vet det.

– Mange foreldre tenker nok at å velge studiespesialiserende er det tryggeste valget for sine barn, og lobber dermed for dette på hjemmebane. Det er viktig at vi øker kunnskapsnivået til foreldre om alle mulighetene som finnes, så de kan bli enda bedre karriereveiledere for sine barn, sier Skogen Lund.

  • 6 av 10 har ambisjoner på vegne av barna.
  • Foreldrenes inntekt har mye å si; 46 % av de som har under 400 000 i året sier de har ambisjoner på vegne av barna, mens 66 % av de med inntekt over 1. millioner svarer det samme.

https://www.nho.no/Politikk-og-analyse/Kompetanse-og-utdanning/samfunnet-stiller-for-hoye-forventninger-til-hvor-mange-ar-unge-skal-studere/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *