-Ikke reduser inntak av lærlinger i år!

Det er den klare meldingen til industribedriftene i Hordaland fra Tom Knudsen som er regiondirektør i NHO Hordaland.

NHOs kompetansebarometer viser at 6 av 10 medlemsbedrifter i NHO melder om et øket behov for fagarbeidere, og størst er etterspørselen innenfor bygg og anlegg, elektrofag og industriell produksjon.

– Jeg ser med uro på at søkertallene i Hordaland innenfor industrifag går ned, stikk i strid med det bedriftene melder inn som behov, sier Knudsen.

Flere velger yrkesfag

Det er positivt at trenden har snudd og at flere enn tidligere søker seg til yrkesfag i Hordaland. Både bygg og anlegg og elektrofag opplever en økning i søkertallet. Det som er urovekkende for regiondirektøren er at teknikk og industriell produksjon (TIP) har hatt en nedgang av søkere på 23 prosent. Linjen har 242 færre søkere enn i fjor.

-Den siste tidens overskrifter om fallende oljepris og nedbemanninger kan være en medvirkende faktor her.

– Den nedgangen som vi ser i år kan føre til at vi om to år får færre søkere til læreplasser til industrien i fylket. Når vi ser på kompetansebehovet som bedriftene melder inn kan nedgangen vise seg å være svært uheldig for bransjen. Derfor må ikke industribedriftene unnlate å ta inn søkere til læreplasser i år.

– Vår klare anbefaling er derfor å ta inn lærlinger som aldri før, i år og til neste år, for å sikre fremtidig kompetanse i bedriftene, sier Tom Knudsen.

Ingeniører med fagbrev er ettertraktet

I kompetansebarometeret har NHO også spurt medlemsbedriftene hvilke faktorer som er viktig ved ansettelse av ingeniører. 27 prosent av bedriftene mener en ingeniør er særlig ettertraktet om de også har et fagbrev.

– Det viser hvor viktig det er å fullføre et fagbrev, og at fagbrev er en utmerket karrierevei til å bli ingeniør. Bedriftene våre etterspør folk som kan et fag, sier Knudsen.

www.nho.no/Hordaland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *